замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Вагітність та лактація: ТОП-5 порад по догляду за зубами

Вагітність та лактація: ТОП-5 порад по догляду за зубами

Народження дитини — найбажаніша мить для жінки. Перша посмішка малюка, перше зворушливе мугикання. Здається ось-ось і у матусі виростуть крила. Чи ні?…

Будьмо реалістами: разом з ейфорійними емоціями у перші місяці життя разом з новонародженим мама відчуває колосальний стрес. Її життя ніколи не буде як раніше. Доводиться призвичаюватись не лише до нових звичок, способу життя, режиму, а й до нової себе. За статистикою, у кожної п’ятої новоспеченої мами у цей період спостерігається погіршення стану шкіри, волосся, зубів. Це відбувається через зниження імунітету та нестачу вітамінів.

І якщо з першими двома моментами часто можна впоратись не виходячи з дому і без шкоди малюку, то проблеми з зубами мами є серйозною загрозою для дитини, що на грудному вигодовуванні та й терпіти зубний біль — задоволення сумнівне. Ми вирішили відповісти на 5 розповсюджених питань від вагітних та годуючих жінок, щоб розвіяти ваші сумніви щодо доцільності візиту до стоматолога та допомогти попередити неприємність до того, як вона стане бідою.

1. Чи можна лікувати зуби годуючим мамам? Анестезія не зашкодить крихітці?

Лікувати зуби можна і варто. Лікування карієсу, встановлення імплантатів, профілактичні процедури і навіть видалення зубів за необхідності виконуються під місцевою анестезією. До того ж, сучасні анестетики швидко розчиняються в крові і вже за 3-6 годин від них не залишається і сліду.

Дуже радимо перед візитом в клініку все ж заготувати певну кількість молока для дитини. Про всяк випадок.

2. В яких випадках категорично не можна годувати дитину грудьми?

Флюс чи інші запалення в ротовій порожнині сигналізують про наявність інфекції. За таких обставин годувати малюка ні в якому разі не можна. Стоматолог призначить вам лікування та скоріш за все курс антибіотиків — а це ще один СТОП для природного вигодовування. Доведеться на цей час перейти на суміш чи налагодити процес зціджування. І це ще одна причина проходити профілактику регулярно і лікувати зуби ДО народження дитини.

3. Чи потрібно приймати кальцій для укріплення зубів після пологів?

Ні, якщо ви повноцінно харчуєтесь і в вашому щоденному раціоні є продукти, багаті на кальцій (сир, сметана, риба тощо).

4. Чи можна мамам які годують проходити процедуру відбілювання?

Від хімічного відбілювання однозначно радимо відмовитись. Протипоказань для відбілювання спеціальними пастами, як таких немає. Втім, тут все індивідуально. Трапляються випадки, коли мама сама відмовляється від тієї чи іншої пасти через надчутливість зубів, що виникла лише після пологів.

Професійна чистка Air Flow без реактивів — оптимальний варіант для висвітлення кольору на кілька тонів.

5. Як попередити потемніння емалі після пологів?

Звісно, ретельно виконувати ранкові і вечірні гігієнічні процедури. Також важливо підібрати якісну пасту та зубну щітку, яка виконуватиме задачі по чищенню, але не травмуватиме ослаблену емаль зубів та тканини ясен. Після їжі радимо полоскати рот водою та користуватись зубною ниткою для видалення залишків їжі. Від них всі біди. Доречно буде переглянути гастрономічні звички мами — зменшити споживання солодкого та продуктів з фарбуючими властивостями.

Перші місяці перебування дитини вдома — найтепліші в житті кожної родини. На цьому етапі формується міцний емоційний зв’язок між мамою та маленькою людиною. Важливо, щоб на цьому етапі обоє почувались затишно. Не лишайте візит до стоматолога на “коли припече”: раз на півроку проходьте профілактичні огляди, піклуйтесь про щоденну гігієну порожнини роту і тоді все складатиметься без зайвих потрясінь 🙂

Всі статті