замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Засоби по догляду за зубами та яснами

Засоби по догляду за зубами та яснами

Відомий факт: посмішка – явище, яке хочеться копіювати. Хочете, щоб друг посміхнувся? Посміхніться самі. Чи спрацює так званий “ефект хамелеона” – у відповідь на ваше усміхнене обличчя, людина відчує душевний контакт і проявить емпатію. Щоб посміхатися без сорому, варто дбати про красу і здоров’я зубів ретельно. Як можна ретельніше. Бути максимально відповідальними в цьому питанні.

Як реалізувати це завдання в умовах шаленого темпу життя і які продукти по догляду за порожниною рота в цьому допоможуть, розповідаємо разом зі стоматологами IDENTICO dental clinic.

Боже, бережи щітку!

Хіба можна було почати тему гігієни порожнини рота з чогось іншого ?! Звичайно, головна роль в історії з доглянутими зубами відводиться її величності зубній щітці. А з огляду на різноманіття її форм, форматів, розмірів, мабуть, доречно було б написати окрему статтю. І ми спробуємо укластися.

Вибираючи зубну щітку необхідно врахувати наступні фактори:

● Класична або електрична. Електричні щітки ідеально виконують свою задачу, а також підходять людям з обмеженою дрібною моторикою. Більш того, враховуючи, що класична щітка вимагає регулярної заміни (раз в три місяці), більш дешевої її важко назвати. Але ми не наполягаємо 🙂

 М’якість щетини. Якщо ваш вибір все ж ліг на класичну зубну щітку, приділіть увагу жорсткості. Попри те, що жорсткі щітки здаються більш ефективними, більшість стоматологів симпатизують м’якій щетині. М’які щітки більш щадні для емалі і ясен. До того ж, вони найкраще підходять для видалення нальоту і залишків їжі. Рекомендується використання щіток з м’якою щетиною і маленькою голівкою. Вони дозволяють очищати навіть важкодоступні місця задніх зубів.

● Вік людини. Неправильно підібрана дитяча щітка може пошкодити ясна. Дітям рекомендується використовувати щітку з м’якою нейлоновою щетиною. Малюкам до 2-х років варто купувати щітку меншого розміру і замінювати у міру зростання дитини.

Доречно зазначити і кілька нюансів при виборі зубної пасти. Адже якщо стоматолог не призначить якусь конкретну лікувальну пасту і відсутні медичні протипоказання, необхідно використовувати пасту з фторидом. Цей елемент відповідає за зміцнення зовнішнього шару зубної емалі.

Як щодо дітей? Нічого складного, власне. Дитяча паста з фторидом без енергоємних компонентів у складі, з приємним ароматом і класною баєчкою про Зубну Фею і її любов до біленьких, здорових зубів.

Не щітками єдиними

Чистити зуби вранці і ввечері – базовий must do для підтримки задовільного стану ваших зубів. А що робити між перекусами на роботі, коли щітки під рукою немає, а їжа на лінії зубів і ясен є?

Перш ніж вирушати в аптеку за допоміжними засобами для догляду, радимо відвідати стоматологічний кабінет і порадитися з фахівцем про доцільність використання того чи іншого засобу.

Як правило, серед “улюбленців” дентистів опиняються:

● зубна нитка;

● скребок для язику;

● йоршик для міжзубного простору;

● ополіскувачі;

● іригатори.

Давайте разом пройдемось по магазинною полицею, щоб розібратися в тонкощах вибору того чи іншого продукту.

Зубна нитка. Щоб правильно підібрати зубну нитку, враховуйте наступні аспекти:

● Наявність / відсутність спеціального просочення. Наявність просочення – додаткова перевага. Деякі виробники покривають нитку спеціальними лікувальними компонентами (фтором) або ароматичними речовинами, які створюють освіжаючий ефект.

● Форма перетину. Існують круглі і плоскі нитки. Відрізняються тільки індивідуальними зручностями при користуванні. Плоскі легше потрапляють в міжзубний простір, круглі – краще очищають важкодоступні ділянки.

● Структура нитки. Бувають об’ємні та ні. Кращими вважаються об’ємні, які розрихлюються.

Щітка для язику. Конструкція являє собою пластикову насадку, яка ідеально видаляє наліт зі щік і язика. Потребує такої ж регулярної заміни, як і зубні щітки. У поєднанні з використанням ополіскувача, будуть помітно ефективніше. Між іншим, класичні зубні щітки часто оснащені скребками на зворотному боці головки.

Йоршик для міжзубного простору. Головним їх призначенням є якісна очистка біччної поверхні зубів. Вибираючи цей аксесуар, орієнтуйтеся, в першу чергу, на особливості рота, горла і рекомендацій лікаря. Відрізняються подібні девайси формою головки, довжиною щетини (від 1 до 3 мм), жорсткістю, довжиною ручки. Короткощетинні, як правило, використовують для щоденного догляду, середні підходять для очищення імплантів, коронок, протезів. А довгі – для людей з проблемами прикусу або власників брекетів.

Ополіскувач для рота. Вибираючи цей продукт, фокус уваги варто звернути на його склад, а саме наявність активних речовин. Наприклад:

● відвар трав (ромашки, меліси і т.п.) сприяє боротьбі з бактеріями, попереджаючи розвиток захворювань порожнини рота;

● цетилпірідінія хлорид усуває запалення ясен, руйнує наліт;

● хлоргексидин є відмінним антисептиком.

Але! Ополіскувачі з вмістом хлоргексидину можна використовувати не більше двох тижнів! В іншому випадку, зубна емаль вам не подякує.

● ефірні масла – видаляють бактерії і покращують мікрофлору ротової порожнини.

Для профілактики карієсу доречно вибирати ополіскувач з фтором. Він зміцнює зубну емаль, а це головний захист структури зубів.

Іригатор. Принцип дії приладу полягає в обполіскуванні зубів водою або спеціальним розчином, який попередньо заливається в резервуар пристрою. Далі, через наконечник під тиском, рідина потрапляє на потрібну ділянку зуба. Іригатори поділяють на:

● стаціонарні – можуть використовуватися одночасно декількома членами сім’ї. Мають різні режими роботи і потужності, змінні насадки і додаткові опції.

● портативні – можна покласти в косметичку і взяти з собою в поїздку або на роботу. Працюють від акумулятора, мають пародонтологічні і ортодонтичні насадки для імплантатів і язику.

Іригатор показано застосовувати при наявності імплантатів, коронок, вінірів. Скрізь – де потрібно “кришталева” гігієна.

Наостанок хочеться зазначити: варіантів додаткового догляду за красою посмішки – безліч. І до догляду за зубами потрібно підходити виважено і головне – комплексно. Яку б суперщітку ви не придбали, якими б суперополіскувачемі не користувалися, – відвідуйте гігієніста двічі на рік. Адже саме лікар зможе підібрати і порадити доречний догляд, відповідно до вашої стоматологічної ситуації.

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям