замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Діагностичні процедури

Діагностичні процедури

За кількістю міфів навколо різних процедур, стоматологію можна порівняти, мабуть, тільки зі збіркою Р. Грейвса. “Навіщо так багато діагностичних процедур? Вони мені не потрібні!”, – один з топових. Розвінчати його беруться фахівці IDENTICO dental clinic.

Мало діагностики не буває!

Діагностика – один з найважливіших етапів в будь-якому предлечебном процесі. Особливо в стоматології, коли більшість проблемних ділянок не доступні “неозброєному” оці. Щоб отримати точні і вичерпні дані про стан пацієнта, лікар повинен апелювати інформацією з загальної картини, а не фрагментарно. Чим ясніше буде розуміти ситуацію, тим більш коректним буде діагноз і лікування.

Тому, якщо стоматолог призначає більш ретельну діагностику (наприклад, комп’ютерну томографію) – повірте, це має сенс. Особливо це стосується тотального лікування. По-перше, це дозволяє попередити всі можливі труднощі на шляху до бажаного результату. По-друге, заощадити. Адже мінімальне дослідження при великому обсязі завдань (наприклад, знімок лише декількох зубів, які болять), може спричинити додаткові і суттєві витрати в момент, коли щось піде не так з зубами, які також потребували допомоги, але дослідженими були.

Щоб точно визначити масштаб роботи і призначити оптимальний курс лікування, в стоматології так багато уваги приділяється діагностиці. Так які вони ці діагностичні процедури і чим відрізняються один від одного?

Прицільний знімок (рентген зуба) і візіографія (цифровий знімок зуба)

Прицільний знімок зуба (радіовізіографія) дозволяє побачити приховані процеси і допомагає визначити найбільш ефективну методику лікування.

Призначається для:

● визначення обсягу поразки карієсом;

● у разі гранульоми або кісти зуба;

● при наявності недоліків зубного ряду;

● перед видаленням зуба;

● проміжного контролю лікування (художня реставрація, пломбування каналів і т.д.).

Візіографія більш технологічний і безпечний вид діагностики. Знімок здійснюється за допомогою спеціального цифрового приладу, відразу виводиться на екран комп’ютера. Під час візіографії променеве опромінення в 10-15 разів нижче, ніж від звичайного рентгена, тому дозволено навіть вагітним і дітям. Це зручно, адже пацієнтові не потрібно вставати і кудись йти.

Телетентгенографія

Телерентгенографія (ТРГ) – вид діагностики, який найбільш ефективний для корекції прикусу, виправлення положення зубів, тотальному протезуванні або при травмі в області обличчя. Сучасні діагностичні прилади дають мінімальне променеве навантаження, тому цілком безпечні. Хоча, в період вагітності лікарі призначають таку процедуру тільки в разі крайньої необхідності.

Призначається для:

● визначення факторів, що впливають на неправильний прикус;

● дослідження характеристик щелепних кісток;

● визначення напрямку зміщення зубів;

● виявлення індивідуальних особливостей росту, анатомічної будови або патології зубощелепної системи;

● проміжного контролю ефективності лікування;

● планування тотального протезування.

Під час процедури пацієнт може стояти або сидіти, тримаючи голову нерухомо протягом декількох хвилин. При необхідності, може знадобитися ще прицільний знімок або комп’ютерна томографія.

Ортопантомографія

Ортопантомографія або панорамна 2D діагностика зубів – важливий етап діагностики в стоматології. Він зображує стан всієї зубощелепної системи. Може призначатися в комплексі з прицільним знімком або комп’ютерною томографією після первинного огляду.

Призначається для:

● виявлення уражень твердих тканин зубів при травмах, механічних пошкодженнях;

● точної діагностики новоутворень (кісти, гранульоми), проблем з каналами зубів, стану тканин, що оточують зубів;

● корекції прикусу (завдяки панорамному знімку і телерентгенографії підбирається оптимальна ортодонтическая конструкція);

● обстеження перед операцією;

● визначення наявності запального процесу перед видаленням зуба.

Панорамний знімок є надшвидким, високоточним і безпечним варіантом діагностики для подальшого ефективного лікування. Але це ми ще про комп’ютерне дослідженні не згадали.

Комп’ютерна томографія

Комп’ютерна томографія (КТ) – найсучасніший і ефективний спосіб дослідження в стоматології. Завдяки можливості відображати модель зубів в тривимірної (3D) проекції, показує повну картину стану зубів і щелепно-лицьової частини.

Призначається для:

● визначення доцільності впровадження імплантів;

● дослідження травм, зміщення щелепи під час механічних травм;

● виявлення пошкоджень зубів, які неможливо побачити візуально;

● підтвердження попереднього діагнозу;

● визначення оптимальної брекет-системи при неправильному положенні зубів;

● визначення ускладнень після лікування каналів зуба;

● діагностування новоутворень;

● планування хірургічного втручання (КТ дозволяє визначити ускладнюючі фактори і спрогнозувати тривалість і обсяг операції);

● підготовки до імплантації (досліджується стан кісткової тканини), протезування.

Сама процедура займає менше хвилини, не вимагає спеціальної попередньої підготовки і головне, дає ідеальне зображення зуба, ясна, кісткової тканини під будь-яким кутом.

Точність зображення залежить від моделі томографа і періоду його експлуатації. У IDENTICO dental clinic нове сучасне обладнання ™ VATECH. Прилад, в буквальному сенсі, “розмовляє” з пацієнтом на одній мові, а будь-які похибки і спотворення зображення зводяться до мінімуму.

Замість висновків зазначимо: казки, міфи, ворожіння на кавовій гущі – це дуже цікаво. Але коли справа стосується здоров’я, покладатися на інтуїцію не радимо. Довіряйте тільки професіоналам і чітко дотримуйтесь інструкцій вашого лікаря-стоматолога.

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям