замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Дитяча стоматологія: міфи лікування молочних зубів

Дитяча стоматологія: міфи лікування молочних зубів

Останні археологічні дослідження показали, що людство почало лікувати зуби ще … 14 тисяч років тому !!! Ще до народження Ісуса, щоб ви розуміли 🙂 З тих пір, наука зробила колосальний прорив. Імплантація, ортодонтія, естетична стоматологія. Незважаючи на це, в свідомості багатьох батьків до сих пір є місце стереотипам на рахунок дитячого лікування.

Щоб допомогти батькам ретельніше стежити за зубним здоров’ям своїх чад і бути впевненими, ми вирішили розвіяти 7 типових міфів, пов’язаних з лікуванням дитячих зубів.

Міф №1: Молочні зуби можна і не лікувати

Дуже поширений і небезпечний міф. Логіка батьків така, що молочні зуби все одно випадуть: навіщо возитися з лікуванням. Втім, карієсу не принципово в молочних він зубках чи в постійних. Він є інфекційним процесом і з радістю перекочовує на “постійне місце проживання”. Якщо, звичайно, вчасно не дати йому бій.

Міф №2: Замість лікування молочних зубів – їх краще видалити

Ні в якому разі. Передчасне видалення молочного зуба вплине на деформацію будови щелепи і прикусу. Сусідні зуби будуть зміщуватися і займуть порожнє місце, передбачене для постійного зуба. У такій ситуації, корінному зубу нічого не залишиться, як пробивати собі “дорогу в життя” іншим шляхом: чи не через зубну дугу, а вище або нижче, створюючи так званий “акулячий ряд”.

Міф №3: Дітям не варто ставити протези і коронки

В продовження попереднього міфу відзначимо: порожнина, що залишилася після втрати молочного зуба повинна бути заповнена! Не лякайтеся, стоматолог запропонує спеціальну дитячу знімну пластинку, попередить розвиток подальших деформацій зубощелепної системи, а також позбавить дитину від дискомфорту під час жування.

Міф №4: Брекети підходять для молочних зубів

Ні в якому разі. Брекет-системи встановлюються на постійні зуби і тільки після остаточного формування коренів. А це 10-14 років. Для корекції прикусу молочних зубів використовуються пластинки, силіконові трейнери або спеціальні нічні конструкції.

Міф №5: Пульпіт – біда тільки дорослих

Не тільки. У дітей хвороботворні процеси розвиваються навіть швидше, ніж у дорослих. Не встигнете озирнутися, як невилікуваний карієс у дитини переросте в пародонтит. До того ж, слід пам’ятати, що у наших нащадків, пульповв камера і нервово-судинний пучок більшого розміру, ніж тверді тканини. Тому, навіть незначна дірочка може виявитися близько до нерву і викликати неймовірний біль.

Міф №6: Сріблення зубів панацея від бутилкового карієсу

Сріблення дійсно має сильну бактерицидну дію. Однак, така маніпуляція ефективна лише при поверхневому карієсі, в межах емалі. Якщо він дістався до дентину, іонам срібла його не дістати. А значить потрібно інше лікування.

Міф №7: Профілактика не сильно потрібна

Ще одна небезпечна помилка. Якщо зубки у дитини не болять, то і “чіпати” їх не треба. За фактом: часто каріозні зуби можуть співіснувати зі здоровими і ніяк себе не проявляти протягом тривалого часу. Карієс навмисно ховається в труднодоступних місцях, щоб наполегливо, але планомірно руйнувати зуб зсередини. Відповідно, цілий на перший погляд зубок дитини, насправді може потребувати допомоги. І побачити проблему зможе тільки стоматолог під час планового профілактичного огляду.

Так чи інакше, в питаннях дитячого здоров’я не варто покладатися на поради бабусь-сусідок-блогерів. Довіряйте зуби свого малюка тільки лікарям, які спеціалізуються в дитячій стоматології. І не нехтуйте профілактикою 🙂

Всі статті