замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Зубний наліт

Зубний наліт

А ви знаєте історію про те, як склянка води човен потопила? Тоді просто уявіть маленьку корозійну плямку на носику крану в ванній. Цікаво, скільки знадобиться часу, щоб те незначне іржаве утворення повністю зруйнувало сантехніку аж до необхідності її заміни?!

Хтось не звертає увагу на жовтувату плівку на зубах, язиці, яснах. Тим часом, він, підступний і нещадний зубний наліт, мов іржа на металі, повільно, але планомірно працює на знищення емалі зубу до повної його втрати. Воно вам треба? Разом зі стоматологами Identico Dental Clinic ми вирішили подивитись в очі цьому тотальному злу. А значить, дати вам знання для захисту “біленьких” від неминучої напасті.

Звідки береться зубний наліт та який він буває?

В процесі “зародження” зубного нальоту беруть участь бактерії та продукти їх життєдіяльності. Не пасуть задніх тут залишки їжі, білкові молекули слини, відмерлі клітини слизової. Всі ці субстанції активуються з єдиною метою: зіпсувати людині життя. Адже зубний наліт – це не лише про неестетику та неприємний запах з роту. Мінералізуючись, наліт сприяє утворенню зубного каменю, а це – травмування ясен, зміна структури емалі, захворювання зубів з їх можливою втратою.

На цьому етапі варто запам’ятати дві речі: наліт буває м’яким та твердим. М’які відкладення є природним і циклічним процесом. Таке життя. Причому це пов’язано не лише з продуктами, які споживаємо, а й з фізіологічними особливостями мікрофлори ротової порожнини. Навіть суперретельне чищення не врятує від утворення плівки на зубах.

Для допитливих: в нормі кожен зуб вкрито безструктурною, міліметровою пелликулою. Це тоненька мембрана на емалі зубу. Мікроби в роті сплять та бачать, щоб правдами та неправдами подовжити собі життя, прикріпившись до неї. Частіше їх мета досягається і набуває вигляду пористого нальоту. Ооо, тут бактеріям, залишкам їжі, білковим молекулам вмикається “зелене світло”. Вони щільно облаштовуються на зубах, збільшуються, перетворюються на наліт з твердою структурою або зубний камінь.

Основною причиною появи нальоту, звісно, є недостатня чи неправильна гігієна. Втім, посилити процес утворення шкідливого осаду також можуть:

● звичка пережовувати їжу на одній стороні щелепи;

● паління та надмірна любов до кави, чаю та інших красячих продуктів;

● порушення водно-сольового балансу слини;

● тривале вживання певних медикаментів.

Та головне не це. Згадаймо про іржавий кран чи потонувший човен: зубний наліт реальна і дуже підступна загроза здоров’ю зубів. Наслідки можуть бути аж надто сумними.

Наскільки близько небезпека?

Не приділивши своєчасно увагу накопиченому м’якому нальоту, людина ризикує стикнутись з рядом неприємних наслідків.

● Карієс. Кислоти, які продукуються в результаті життєдіяльності шкідливих мікроорганізмів на поверхні зубів, сприяють руйнуванню емалі — захисної оболонки зубу. В його структуру легко проникають інфекції, що призводять до розвитку карієсу, а далі — й до періодонтиту та пульпіту.

● Ускладнення при стоматологічних операціях. Видалення та інші хірургічні втручання передбачають оголення тканин певних ділянок ротової порожнини. І тут наліт виступає головним джерелом інфекції.

● Гінгівіт та пародонтит. Скупчення твердого нальоту призводить до запалення ясен, руйнує зубо-ясеневі сполучення, сприяє кровоточивості ясен та може стати реальною причиною втрати зубів.

● Галітоз — в народі: неприємний запах з роту. Чи варто говорити про його удар по самооцінці та бар’єр у спілкуванні з людьми.

Як боротись з напастю та попередити серйозні неприємності?

Для попередження сумних сценаріїв, радимо не забувати про таймінг чищення зубів, язику, щік та регулярні профілактичні огляди у стоматолога. Причому, якщо з домашнім доглядом існують компроміси, професійну гігієну краще сприймати як must. Тільки стоматолог зможе повністю усунути відкладення на зубах та дістатись ділянок, яких не досягає щітка.

Крім того, професійна гігієна є обов’язковою перед протезуванням, встановленням брекет-систем, відбілюванням. І тепер, сподіваємось, розумієте чому 🙂

А як давно ви перевіряли стан зубів у професіонала?

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям