Класична іспанська паелья, а може борщ з пампушками та часником … Якби у зубів була душа, вона б точно жадала цих культових страв. А поки ми (люди) продовжуємо експериментувати з гастрономічними пристрастями, їм (зубам) залишається задовольнятися простими, але ну дуже принциповими критеріями: “корисне / шкідливе”. Від цього залежить їх (зубів) здоров’я і довголіття.
Почнемо з корисності.
● Продукти, які багаті клітковиною і мають незначний вміст цукру – діаманти для зубів. Серед них: брокколі, цвітна капуста, соковиті хрусткі овочі на зразок моркви, перцю, огірка. Ці продукти очищають поверхню зубів і нейтралізують кислотно-лужний баланс.
● Молочні продукти: молоко, сир, йогурт – багаті кальцієм і сприяють зміцненню зубів.
● Продукти з вмістом вітаміну С: цитрусові, полуниця, ківі. Краще їсти свіжі фрукти і овочі, без термообробки і у вигляді свіжих фруктів і овочів, а не вичавленого соку з домішками і додатковим змістом цукру.
● Ксилит – натуральний підсолоджувач рослинного походження. На відміну від звичного нам цукру, ксилит не шкодить зубам, а також зменшує кількість зубного нальоту і уповільнює поява карієсу.
● Чай чорний і зелений. Так, незважаючи на його “фарбувальні” властивості, стоматологи фіксують його в список корисних продуктів. Адже поліфеноли, які є в складі чаю, знищують шкідливі для зубів бактерії.
● М’ясо і жирна морська риба містять фтор, а він, як відомо, – броня зубної емалі.
● Горіхи. У них безліч вітамінів і мінералів, які зміцнюють не тільки зуби, але і ясна.
Що ж, тепер про продукти від яких варто відмовитися. Ну як відмовитися, для початку, хоча б зменшити обсяг їх споживання 🙂
● Солодкі газовані напої. Будь ласка, викресліть їх зі свого життя. Вони максимально шкідливі для організму в цілому, а для зубів – ворог №1. Це стосується і дієтичних напоїв, де замість цукру – купа небезпечних домішок.
● Липучі солодощі і кондитерські вироби. Так, розуміємо, що чай без цукерки – заварка на вітер, але і зуби, вибачте, на дорозі не валяються.
● Цитрусові. Незважаючи на корисність і великий вміст вітаміну С, в складі лимонів / апельсинів багато кислоти, які негативно впливають на емаль. Не поспішайте відмовлятися від улюблених фруктів. Просто після частування апельсином полощіть рот.
● Чай та кава. У великій кількості ці продукти псують колір емалі і залишаються на ній щільним нальотом. Радимо зменшити кількість чаювань. Хіба що це чаювання після профілактичного огляду у стоматолога 🙂
Щоб краса посмішки не тьмяніли, а улюблені страви йшли тільки на користь, відвідуйте вашого зубного лікаря не рідше одного разу на півріччя та ретельно піклуйтеся про зубах поза клінікою.