замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Зубний протез: що воно таке?

Зубний протез: що воно таке?

Виявляється, не тільки любові підпорядковується будь-який вік. На жаль, і втрата зубів у людей не прив’язується до біологічного віку. Візьмемо хоча б Джорджа Вашингтона. Втрачати зуби американський президент почав ще в 22 роки, а на момент отримання статусу головнокомандувача США, в його “зубному арсеналі” залишився тільки один корінний зуб … Щастя, що на той момент було винайдено і навіть непогано вивчено процедуру протезування.

Імідж першого президента Америки врятував стоматолог Джон Грінвуд, виготовивши для нього чотири знімні щелепи. Але зуби в склянці стали вчорашнім, ні, – позавчорашнім днем.

Сучасна стоматологія далеко просунулася в напрямку протезування і пропонує безліч варіантів заміни втрачених зубів, які максимально наближені до натуральних. Про них і поговоримо 🙂

Зубний протез: що воно таке?

Зубними протезами називають стоматологічні конструкції, які повністю або частково замінюють зубний ряд. Вони можуть відрізнятися за вартістю і типам кріплення, а для виготовлення використовуються десятки різних матеріалів.

Якісні протези, звісно за умови не менш якісного встановлення, служать роками. Вони функціонально і естетично здатні замінити природні зуби і це далеко не всі плюси використання подібних конструкцій. Серед безумовних переваг відзначимо також:

● зручність при використанні;

● гігієнічність і невразливість до бактерій;

● легкість;

● натуральний вигляд;

● надійність фіксації.

До речі, про фіксацію. Пацієнт сам обирає чи хочеться йому знімати протез на ніч, чи лишатись з новими зубами all night long. А ось право вибору конструкції і матеріалу все ж залишає за собою лікар-ортопед. Звичайно, орієнтуючись на індивідуальні показники, наявність алергічних реакцій і інші деталі.

Як вибрати систему протезування?

Як правило, для визначення оптимальної конструкції, беруться основні вимоги до неї. А це ціна, вартість і надійність. Порівнюючи протези, наприклад, економ і преміум класу, зрозуміло, що перші програють в швидкості приживлення і надійності.

В основному, стоматологи-ортопеди пропонують одну з трьох методик реставрації зубного ряду: терапевтичне відновлення, імплантація або традиційне протезування.

Вибираючи систему відновлення, лікар намагається максимально зберегти форму зуба, якої наділила пацієнта Природа. Але це можливо тільки при наявності більшої частини стінки зуба.

Старе-добре протезування має свої безумовні переваги. Такий спосіб відновлення втрачених зубів значно бюджетніший за імплантацію, хоча й дещо програє в “носибельності” і естетичному аспекті.

Протези бувають:

● Знімні – більш відомі як “вставні щелепи”. Виготовляються за індивідуальним зліпком з акрилу, нейлону або Acry-Free.

● Незнімні – виготовляються з розрахунком “на століття” і фіксуються на потрібному місці на весь період експлуатації.

Знімні протези використовуються переважно у випадках, як у пана президента. Коли більша частина зубів відсутня. За зовнішнім виглядом конструкція може повністю імітувати щелепу або кілька певних зубів. Часткові протези кріпляться на власні зуби за допомогою спеціальних гачків. Вони зручні, майже невагомі і просто коректують вид зубного ряду. Втім, серед мінусів – невеликий термін служби і необхідність регулярних корекцій.

Позбутися від незнімних протезів без допомоги стоматолога шансів мало. Вони досить міцні, стійкі до зношуваності і встановлюються на 7-20 років. Використовуються для відновлення зубного ряду при його незначній руйнації та з естетичною метою.

Серед основних типів незнімних протезів виділимо:

1. Зубні коронки, відтворюють форму, функції, колір природного зуба. Мостовидні протези, – являють собою ряд з декількох коронок, з’єднаних між собою мостом. Опорою виступають два здорових сусідніх зуба.

2. Вкладки – це мікропротези, відновлюють форму і колір зубів.

3. Вініри – популярний спосіб отримати бажану голлівудську посмішку. Ідеальна форма, бездоганний колір – що ще потрібно ?!

Серед переваг такого способу протезування зазначимо надійність фіксації протезів, їх високу естетичність, функціональність та простоту в догляді. Однак, для їх встановлення знадобиться дещо обточити зуби, які будуть приймати на себе навантаження при жуванні. Та й вартість постійного протезування на порядок вища за знімне і варіюється в залежності від обраної техніки та матеріалів.

На користь знімних зубних протезів говорить їх практичність. Всі протези виготовляються індивідуально, тому звикнути легко. Також, вони дозволяють відновити зубний ряд навіть в самих безнадійних випадках. Серед недоліків … Хм, складно. Мабуть, єдині можуть бути пов’язані зі спеціальним доглядом і необхідністю систематичного очищення. Втім, якщо слідувати рекомендаціям стоматолога, такі протези можуть служити вірою і правдою понад 10 років.

Неприємності з зубами переслідують людство весь час його існування. І хороша новина в тому, що в сучасному світі їх можна вирішувати і варіантів хоч відбавляй. Головне – знайти надійного і професійного виконавця. Професіоналізм стоматолога – це вже 90% успіху протезування і ефективність методу. Бережіть себе. Довіряйте здоров’я профі.

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям