замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Нарощування кісткової тканини

Нарощування кісткової тканини

Налаштувались на дентальну імплантацію, але у лікаря є сумніви? … Одним з обмежень до відновлення втраченого зуба таким шляхом є недолік обсягу кісткової тканини або її атрофія. І хороша новина в тому, що її можна відновити або наростити! У чому суть процедури нарощування кісткової тканини і як доглядати за порожниною рота після пластики – діляться експерти Identico.

Чому виникає атрофія і як допомагає нарощування кісткової тканини

Цікава і разом з тим сумна закономірність: в 95% випадків, атрофія щелепної кістки, а разом з нею неможливість імплантації зубів, виникає внаслідок тривалої відсутності останньої. Іншими словами – чим довше місце видаленого зуба з коренем залишається порожнім – тим швидше і вірніше зменшується обсяг кістки, втрачаючи первинну щільність.

Більшою мірою атрофія виключає процедуру імплантації, так як імплантат повинен бути кудись інтегрований, і це повинна бути кістка. Але разом з тим, тривала відсутність зубів тягне за собою ряд інших проблем для пацієнта. А саме:

● спотворюються контури обличчя, з’являються “несанкціоновані” зморшки;

● ускладнюється процес пережовування їжі, що викликає захворювання шлунково-кишкового тракту;

● змінюється міміка, артикуляція, дикція;

● порушується цілісність зубного ряду, відбувається зміщення, розхитування і навіть втрата сусідніх зубів.

Залишилися ще сумніви, що зуби потрібно протезувати, а кісткову тканину відновлювати? Ні? Відмінно. Значить рухаємося в бік а̶л̶ь̶в̶е̶о̶л̶ь̶н̶о̶г̶о̶ ̶г̶р̶е̶б̶і̶ен̶я (ой, це вам не потрібно) завдань і сутності процедури.

Збільшити обсяг губчастої кістки, щоб всередину закріпити імплант – основна місія нарощування. Лікар може запропонувати кілька варіантів пластики, що відрізняються за технікою виконання і матеріалами – як правило це синтетична кістка, взята у самого пацієнта або спеціальна штучна сировину, яка добре приживається і не викликає алергічної реакції.

Переваги і недоліки процедури

Нарощування кісткової тканини – не панацея. У деяких випадках стоматолог радить обійтися без цієї процедури, замінивши на установку базальних систем. І не вдаючись в тонкощі, відзначимо, що надійність подібних конструкцій вкрай сумнівна.

Операція по нарощуванню кісткової тканини – більш раціональний підхід до відновлення зубів і їх функціональності. Пластика займає близько години. Щоб кістка стала повноцінною і могла витримувати повноцінні навантаження під час жування – знадобиться від 4 до 6 місяців. І це того варте, адже методика має ряд безумовних переваг:

1. Низька травматичність.

2. Стабільність і тривалий термін служби імпланта.

3. Одночасне встановлення зубних імплантатів та проведення процедури нарощування кісткової тканини.

4. Проводиться під місцевою анестезією і цілком безболісна.

Як і після будь-якого оперативного втручання, пластика кісткової тканини може викликати набряк. Не хвилюйтеся передчасно – за 2-4 дня він зійде. Щоб уникнути можливих ускладнень і прискорити відновлення радимо якийсь час не жувати їжу на прооперованій стороні, дотримуватися правил гігієни порожнини рота, на перші два тижні відмовитися від відвідування саун, басейнів, фізичних навантажень і, по можливості, від куріння і алкоголю.

Нарощування кісткової тканини – важлива і відповідальна процедура. З усією серйозністю справи підійдіть до вибору лікаря і будьте здорові 🙂

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям