замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Рятувати чи видаляти?

Рятувати чи видаляти?

Можливість врятувати те, що здавалось би, зовсім безнадійне – одне з чудових благ сучасної цивілізації. І мова тут не про модні хенд-мейд техніки, що дають друге життя улюбленим джинсам 🙂 Про те, чому навіть невеликий залишок природного зубу вартий, щоб за нього боротися, а в яких випадках краще лишити затію, розпитали у лікарів Identico. З радістю ділимось.

Коли видалення – єдиний вірний шлях

Зубний біль – чи не найнестерпніше відчуття, що проявляється зненацька та призупиняє звичний темп життя аж до усунення проблеми. Правильний порядок дії: невідкладно записатись на прийом до стоматолога та якнайшвидше розпочати лікування ураженого зубу. Далі лікар оглядає “фронт роботи” і виносить вердикт.

В хорошому випадку, стоматолог призначає лікування і ви швидко повертаєтесь до буденних справ. В іншому, звучить вирок: “зуб потребує видалення”, але тут є кілька моментів.

1. Зуб справді неможливо врятувати і видалення – оптимальний варіант і в фінансовому, і в раціональному сенсі.

2. Стоматолог не бажає возитись з тим “нещасним” і просто обирає найменшу точку опору. І це прикро.

Ми все ж таки за збереження власних зубів. Втім, бувають випадки, коли доцільніше все-таки позбутись біди в буквальному сенсі. Наприклад:

● при значному карієсі, який вразив значну поверхню твердих тканин;

● коли форма зубу не підлягає опломбуванню, бо “нема за що зачепитись”;

● якщо корені надто пошкоджені;

● при неправильному положенні зубів, які травмують м’які тканини, але виправленню ортодонтичним шляхом не підлягають;

● якщо хитаються;

● при травмуванні щелепи, зміщенні зубів;

● при уражені карієсом зубів мудрості – часто їх правда рятувати не доцільно, адже вони не виконують жувальних функцій і їх відсутність лише спростить життя пацієнту.

Звісно, кожен конкретний випадок дуже індивідуальний і хороший лікар обов’язково розгляне та озвучить всі можливі варіанти. “А чи варто возитися?” – спитаєте ви.

Видалити завжди встигнете

Справді, сьогодні за допомогою протезування та імплантації можна заповнити порожнину після видалення зубу і ніхто не помітить підміни. Втім, на думку фахівців Identico “рідним” зубам варто дати шанс. І на це є кілька причин.

По-перше, своє завжди ближче до душі і тіла 🙂 Видалення зубу, врешті, доволі серйозне потрясіння для організму. По суті, це травма ясен з подальшою пустотою, яку обов’язково треба заповнити. А це недешеве задоволення. В іншому випадку є високий ризик змін структури щелепи, функціонування решти зубів.

По-друге, для встановлення імплантату чи мосту потрібно буде обточувати сусідні, здорові зуби. В цьому випадку знімається верхній шар – емаль, і оголюється більш м’який – дентин. Він набагато ніжніший та вразливіший емалі, а значить, швидше піддається руйнуванню. Вийде що одне полікуєте, а іншому нашкодите.

Також, не варто забувати, що мости, протези, коронки – все-таки штучний матеріал та мають власний термін придатності. На відміну від рідного зубу, вони не розраховані на все життя і повноцінне виконання функцій.

Тож, якщо є хоч мінімальний шанс поборотись за життя власного зубу, його обов’язково треба використати. Не забувайте про профілактику та регулярні огляди у стоматолога раз на півроку.Звичка бігти за допомогою, коли аж сильно припекло – дуже нерентабельна звичка 🙂

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям