замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Травма зуба

Травма зуба

Хто сказав, що механічні травми зубів – історія тільки дітей-непосид? Насправді, травматичні ушкодження зуба і навколишніх тканин є одними з типових причин звернень в стоматологічні клініки у дорослих людей. Часто звичайний забій, на перший погляд, здається несуттєвим, може виявитися вивихом або ушкодженням судинно-нервового центру. А це вже не жарти. Щоб вчасно, а головне, правильно реагувати на наслідки забою зуба, читайте наш сьогоднішній матеріал.

Травми зубів: звідки вони беруться

Забоям щелепи та порушенню цілісності зуба, як і коханню, “все возрасты покорны”. Можна бути нескінченно обачною людиною, але одного разу не розрахувати силу і пошкодити зуб … звичайною ложкою під час обіду. “Дрібниця”, відмахнеться хтось. А ми скажемо, що іноді удар по переднім зубам склянкою або іншим посудом буває такої сили, що відколюється частина різця.

На жаль, подібні приклади не поодинокі і зовсім не дрібниці, як може здатися на перший погляд. Наслідком таких травм стає втрата зуба, порушення функцій щелепи і ще багато чого, про що краще не думати, а вчасно уникати візитом до фахівця.

Серед інших поширених причин травмування зубів відзначимо також:

● випадковий удар щелепою об твердий предмет при падінні або ДТП;

● удар кулаком або іншим тупим предметом (професійна травма чи удар під час сутички);

● хронічні травми, пов’язані зі звичками або способом життя людини (схильність гризти нігті, кусати ручку, лузати насіння, колоти зубами фісташки і т.д.);

● пошкодження під час лікування зубів (травма може трапитися як у результаті помилки лікаря, так і бути наслідком анатомічних особливостей пацієнта).

Крім цього, ймовірність розколу емалі і інших травм зубних тканин істотно збільшує некоректний догляд. Нехтування правилами гігієни зубів призводить до крихкості емалі, розвитку карієсу, ослаблення структури зуба.

Час бити на сполох

Про ступінь тяжкості тієї чи іншої травми, звичайно, скаже тільки лікар. Він проведе необхідні попередні дослідження, зіставить їх з причиною, тривалістю і інтенсивністю болю і визначить кроки лікування. Однак … До лікаря ще потрібно дійти. Підступність удару зуба в тому, що рани не видно, а біль від удару ніби притуплюється.

Однак, з часом неприємні відчуття повернуться з новою силою, а при натисканні на зуб або ясна, біль стане неймовірно гострою. Крім больових ознак, необхідно терміново звернутися в лікарню, коли:

1. Десна в області травмованого зуба набрякли, з’явилася гематома.

2. Зуб придбав червонуватий відтінок (це говорить про наявність крові, яка виділилася в пульпу в результаті розриву судини).

3. Є відчуття розхитування окремих різців.

4. Потемнішала коронка (результат порушення живлення зубних тканин і проникнення забруднення в тріщини емалі).

Кожен із зазначених симптомів є вагомою причиною, щоб мчати в стоматологічну лікарню якомога швидше.

Намагатися лікувати травмований зуб самостійно – небезпечно. Максимум, що доречно зробити перед візитом до фахівця для ослаблення болю – це прикласти лід або холодний предмет на травмовану область. Якщо є підозра на травмування щелепи, її бажано зафіксувати за допомогою бинта.

Що по лікуванню?

Не поспішайте заздалегідь малювати собі ужастики і представляти хірургічний стіл. Справа може обійтися цілющим компресом і травами для полоскання рота.

На підставі рентгенівського знімка лікар визначить ступінь пошкодження зуба (перелом, тріщина, вивих і т.д.) і призначить оптимальне лікування. Якщо забій серйозний, призначається електродіагностика, що дозволяє оцінити стан пульпи і виявити в ній крововиливи і відмерлі ділянки. Якщо ж діагностика показала травми середнього ступеня тяжкості, стоматолог призначить комплекс профілактичних заходів і ряд протизапальних препаратів.

Головне, приділіть забитому зубу достатню кількість уваги. Вчасно реагуйте на тривожні сигнали і не відкладайте турботу про власне здоров’я на потім.

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям