замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

Етапи відновлення повної чи часткової втрати зубів

Етапи відновлення повної чи часткової втрати зубів

Втрата зубу — справа неприємна, але відворотна. Можливості сучасної стоматології фантастичні. Варіантів відновити повністю чи частково втрачений зуб — більше, ніж вдосталь. Так як наважитись? З чого почати? Розповідаємо покроково які етапи доведеться пройти на шляху до новенького здорового зубу. Все максимально просто 🙂

Коли необхідне відновлення

Почнемо з головного: втрачений чи зруйнований зуб відновлювати потрібно. Крапка. Втрата цілісності зубного ряду призводить до наслідків, які краще знати лише з нашого матеріалу. Порушення прикусу та жувальних функцій не лише візуально змінюють овал обличчя, впливають на дикцію та породжують мільйон комплексів. Неможливість повноцінного пережовування їжі та проковтування великих шматків часто призводять до захворювань травної системи. А це виразки, розлади травлення і ще купа всього про що навіть говорити лячно.

Не будемо про погане.

Зуб потрібно, а зараз ще й цілком доступно відновити. Про це варто замислитись, якщо:

● під пломбою утворився карієс;

● зуб уражено каріозною хворобою більше, ніж на 50%;

● зуб травмовано під час удару;

● ви вже не згадаєте коли і за яких умов втратили зуб, але миритись з порожниною на його місці не погоджуєтесь 🙂

Сучасні методи реставрації передбачають як повну, так і часткову естетичну реставрацію зубів. Про методи протезування та можливості естетичного відновлення ми писали в одній з останніх статей, тож як все відбуватиметься?

Етапи відновлення втрати зубів

Все починається з діагностики. Лікар оцінює стан ротової порожнини, кісткової тканини, ясен. На цьому етапі спеціаліст з’ясовує чи є протипоказання, а також вивчає анатомію будови щелепи, прикусу. Для цього він оглядає зуби візуально і направляє для точної оцінки на комп’ютерну томографію чи ортопантомограму – двовимірне рентген-дослідження.

Пацієнту важливо бути відвертим і повідомити лікаря про наявність хронічних захворювань чи алергічних реакцій, якщо такі є.

Якщо мова йде про протезування, дантист також оцінює пропорції обличчя, розміщення щелепи по відношенню одна до одної, роботу скронево-щелепного суставу. В майбутньому це допоможе створити ідеальні протези для кожного окремого пацієнта.

Наступний етап: вибір методу протезування та встановлення плану лікування. Так-так, майже будь-яка клінічна історія передбачає кілька варіантів вирішення. Досвідчений стоматолог обов’язково розгляне і запропонує кілька можливостей.

Для усунення незначних дефектів може вистачити вінірів, люмінірів тощо. Зубні мости підійдуть тим у кого втрачені зуби знаходяться в різних місцях, а не поряд. Одиничні коронки доречні, якщо вдається зберегти зруйнований зуб. За повної адентії можливе встановлення знімних протезів, так і постійних протезів на імплантатах.

Так чи інакше – варіантів достатньо. Головне, детально розпитати лікаря про кожен з них. А фінальний результат можна побачити ще до його втілення завдяки технологіям 3D-моделювання майбутньої посмішки.

Заключення договору – один з важливих моментів перед процедурами відновлення посмішки. Не обов’язковий, але дуже бажаний. Тут пацієнт та клініка фіксують свої права та обов’язки. Стоматолог вказує вартість, матеріал майбутніх протезів, терміни виконання роботи, гарантії у випадку непередбачених ситуацій тощо.

Після того як метод протезування обрано і витримані всі формальності, стоматолог втілює призначення по лікуванню і підготовці ротової порожнини до відновлення зубів, а саме:

1. Здійснює профгігієну (якщо мова про часткове відновлення).

2. Лікує ясна, каріозні утворення (якщо є необхідність).

3. Готує відбитки, моделі майбутніх зубів чи накладок (якщо це вініри чи інші види естетичної реставрації).

Нарешті фінал – встановлення тимчасових конструкцій, а за ними постійних. Тепер термін служби нової бездоганної посмішки в багато чому залежить від пацієнта. Дотримання порад лікаря на період реабілітації після протезування, правила щоденної гігієни, регулярні профогляди – пройшовши великих шлях до відновлення втрачених зубів, такі моменти вже не здаються складними та, як правило, виконуються залюбки 🙂 Хочеться вірити в це, принаймні.

Піклуйтесь про власну красу і здоров’я. Ви цього варті.

Всі статті