замовити дзвінок
пн-сб, 9:00-21:00
м. Київ, вул. Солом'янська, 20-В

ТОП-10 порад для довгого і здорового життя зубів

ТОП-10 порад для довгого і здорового життя зубів

Якби сучасна стоматологія була космонавтом, то існування життя на Венері було б не просто доведено, але і цілком досліджено. Ось вже настільки швидко еволюціонує і прогресує галузь лікування зубів 🙂 Втім, яких би вершин не було досягнуто в питаннях знеболення, імплантації та естетики, погодьтеся, краще біду попередити, ніж потім шукати час і гроші на послуги дантиста.

Разом з лікарями IDENTICO dental clinic ділимося ТОП-10 порадами для довгого і здорового життя зубів. Запам’ятовуйте і користуйтеся.

1. Зафрендіться зі стоматологом. Так, ми знаємо, що люди в білих халатах останні, кому хочеться “поплакатися на плечі”. І так, можливо вам легше розвантажити вагон гречки, ніж подолати страх лікування зубів. Однак, якщо гарна посмішка важлива, а бажання уникнути серйозних втручань – міцне, будь ласка, подружитеся зі стоматологом. Регулярні профілактичні огляди раз на півроку позбавлять від необхідності лікування, і стрес буде мінімальним.

2. Дотримуйтесь правил гігієни порожнини рота. Це дозволить усунути поверхневий бактеріальний наліт і видалити залишки їжі, якими харчуються стрептококи, стафілококи і інші нахаби з подібними назвами. Не варто чекати їх милості. Варто діяти. Двічі в день чистити зуби щіткою (бажано електричної) і пастою. Ця проста маніпуляція усуне наслідки дії бактерій і захистить емаль. Після їжі прополощіть рот кип’яченою (ну, ок, можна і проточною) водою. За технікою: просто помахати девайсом в роті мало. Ретельно пропрацювати всі поверхні зубів протягом 2 хвилин, особливо, малодоступні ділянки – ось як це повинно відбуватися.

3. Правильна щітка і паста. Це важливо, щоб не тільки захистити, а й не нашкодити. Ідеальна зубна щітка має щетину із закругленими кінчиками і атравматичну головку. Важливо, щоб щетина була не дуже жорстка. В іншому випадку вона буде травмувати ясна і емаль. Для людей з гіперчутливою емаллю підійде паста з невисоким рівнем абразивності. На пасту з позначкою “для відбілювання” не варто покладати марних надій. Голлівудської білизни не буде. І користуватися ними можна лише кілька разів в тиждень.

4. Увага до кожної ділянки. Бактерії живуть не тільки на зубах. Щоки, ясна, язик, поверхня неба їх також цілком влаштовують. Тому чистимо все що можна почистити 🙂 Для язика існують спеціальні щіточки, але в цій справі стане в нагоді і звичайна чайна ложка. Як варіант, можна спробувати нове чудо техніки – іригатор. Це пристрій для ополіскування і зрошення порожнини рота прицільними струменями води. Класна річ.

5. Дотримуйтесь санітарно-гігієнічним нормам. Якщо з двома зубними щітками в одній склянці ще сяк-так змиритися можна, то користування щіткою навіть дуже близького і гаряче-коханої людини – неприпустимо. Те ж стосується і звички пити з немитої кружки, і їсти чужою ложкою, і облизувати дитячу соску. Раз в 2-4 місяці оновлюйте “щіткопарк” і час від часу опускайте ненадовго в дезінфікуючий засіб.

6. Використовуйте флоси. Ідеально рівні і щільно-прилягають один до одного зуби максимально привабливі для бактерій. Проміжки між зубами і бічні поверхні зубів стають недосяжними для щіток і мають ідеальні умови для розвитку карієсу. Причому розглядати його на початкових стадіях зможе тільки стоматолог. І краще, якщо під час профілактичного огляду. Користуйтеся флоссом, щоб позбавити шкідливі мікроорганізми можливості жити, не тужити.

7. Користуйтеся зубочистками обережно. Зубочистка – штука хороша. Дуже виручає, коли під рукою немає флосів або раковини для повноцінної двохвилинній чистки зубів. Дерев’яні зубочистки відмінно справляються із завданням по звільненню зуба від обіймів волокон стейка і щадні до емалі. Втім, і з ними варто бути обережними, адже механічне травмування ясна або зуба може спровокувати проникнення бактерій в більш глибокі шари тканини.

8. Мінімізуйте споживання цукру і кислот. Ви дуже здивуєтеся, але суперкорисні фреші містять кислоти, які шкідливі для емалі. Що вже говорити про цукор – мікроби його просто обожнюють. Як варіант, цукерки краще замінити шоколадом. В його основі какао-боби, а вони нейтралізують дію патогенних організмів. Гострі страви, як не дивно, теж корисні для зубів. Вони стимулюють активне слиновиділення. А це хороший природний антисептик.

9. Правильне харчування. Недолік фтору і кальцію в організмі подовжують відстань між вами і гарною посмішкою. Телятина, м’ясо птиці, яйця, риба, йогурти, сири, шпинат – ось що має стати обов’язковими продуктами на столі.

10. Тренуйте зуби. Мова про регулярні навантаженнях на них. Але не ті, коли зубами відкривається пивна пляшка або колються горіхи 🙂 Щоб зміцнити емаль і ясна, не бійтеся час від часу жувати сирі овочі і фрукти. До того ж, так організм отримає більше корисних мікроелементів.

І наостанок, давайте домовимося берегти зуби змолоду. Вони ж не волосся – нові не відростуть 🙂

Всі статті
Сподобалося у нас? - Порадь сторінку друзьям